Održavanje i uređenje bazena

Čišćenje i održavanje bazena 

Za potrebe čišćenja bazenske vode i dna bazena od nečistoća koje ne moogu skupiti skimeri, mrežice ili sifoni služe nam jednostavni priručni alati kao usisna metla (usisavač), košarice, mrežice i razne vrste četki. U slučaju da se na dnu bazena nalaze veće nečistoće kao lišće i kamenčići, preporučljivo ih je pokupiti mrežicom montiranoj na teleskopskoj cijevi i izbaciti van bazena. Mrežicu također koristimo i za skupljanje stvari kojusu upale u bazen.

Pročišćavanje vode na principu skimera radi na način da se nečistoće koje se skupljaju na površini vode, guraju od strane mlaznica i skupljaju u skimeru u košarici. Redovitim čišćenjem košarice skimera otklanjaju se sve grube akumulirane nčistoće prije ulaska u cijevni razvod bazena. Čišćenje košarice skimera potrebno je izvršiti svakih tjedan dana, a po potrebi i češće ako uz bazen postoji drveće ili živa ograda.

Filtracija bazenske vode

Voda iz bazena se usisava kroz skimere i podni usis na dnu bazena, prolazi kroz filtar i čista se vraća u bazen kroz mlaznice. Mlaznice mogu biti smještene blizu površine vode na zidovima ili najpravilnije na dnu bazena kako bi se voda sa površine izložena vjetru pokretala i stizala do skimera bez stvaranja stajaćih površina. Za ispravno tretiranje bazenske vode nužno je da kompletna količina vode u bazenu procirkulirala filtracijskim sustavom svakog dana određeni broj puta, ovisno o tome da li jebazen namijenjen za privatnu ili javnu upotrebu. Na primjer, ako je Vaš bazen kapaciteta 60 m3 vode i opremljen filtracijskim uređajem od 11 m3/h, teoretski biti će potrebno 60/11=5,5 sati rada uređaja, kako bi voda u potpunosti procuirkulirala. Obzirom da zbog laminarnog strujanja i turbulenciija vode neće sva voda u tih 5,5 sati proći kroz filtar, iskustvena vrijednost minimalnog potrebnog vremena za potpuni prolazak vode je 50% veća od računske, što znači cca 8 sati rada dnevno.

Tretiranje vode

Voda jdnog bazena ukoliko se ne tretira na adekvatan način može se pretvoriti u odličnu podlogu za razmnožavanje algi  bakterija odgovornih za razne bolesti kao što su upale uha, konjuktivitis, crijevne i respiratorne infekcije, itd. Za vrijeme kupanja vodu zagađuju i prisutni kupači donoseći sa sobom i masti za sunčanje, znoj, kosu, slinu, mokraču, mikroorganizme. Vod je ustvari neprekidno podložna zagađivanju mikroorganizmima otpornim u atmosferi donošenim vjetrom i onim ubačenim u vodu sa kupačima. Zbog toga se voda mora stalno filtrirati i tretirati.

Rasvjetna tijela - reflektori

Iz sigurnosnih razloga za kupače napon za podvodni reflektor se transoformira s 240 V izmjenične struje na 12 V istosmjerne struje pomoću toroidalnog transformatora smještenog u vodonepropusnom kučištu reflektora ili najčešće unutar strojarnice. Za reflektor (običan ili LED) nije preporučljivo da ostaje upaljen duže od 5 sati iz razloga zagrijavanja i uštede električne energije, stoga se i on spaja na vremensku sklopku unutar glavnog elektroormarića. Općenito nema nikakve potrebe za održavanjem osim mijenjanja lampe kad pregori. Centar lampe reflektora smješten je na dubini od 55-655 cm od površine na kojoj je smještena razvodna kutija na plaži iz razloga što se unutar vodonepropusnog kučišta reflektora nalazi namotan reflektorski vodonepropusni kabel. Prilikom izmjene reflektorske lampe kabel se odmota bez potrebe za pražnjenjem vode iz bazena, a nakon izmjene se ponovo namota unutar kučišta reflektora.